20 augustus 2011:

Een nieuwe categorie:

MAF BERICHTEN:         http://mafberichten.nl/

MAF berichten zijn korte verhalen van  G. de B. over het bijzondere van gewone gebeurtenissen vanaf het moment dat hij werd geconfronteerd met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Verhalen die weliswaar zijn gexefnspireerd, maar niet geheel worden beheerst door NAH.

Deze site is één van mijn favorieten en vaak reageer ik met een gedicht. Vanaf vandaag is het een eigen categorie geworden.

18 augustus ging het over de moeilijkheid van communiceren als je elkaars taal niet spreekt of als je beperkt ben in het spreken van je eigen taal. Ben je bijvoorbeeld een stotteraar, dan moet de luisteraar daar wel aandacht voor hebben. Je kunt dat van te voren kenbaar maken. Soms is het ook handig om daarvoor een speciaal kaartje te hebben. Maar dan nog moet de luisteraar de moeite nemen om te luisteren. Soms lopen mensen daarom weg; het duurt ze te lang of ze krijgen  een gevoel van angst over zich. Ook kan het zijn dat ze denken dat ze het NIET kunnen. Ze twijfelen aan zichzelf.

 De situaties die kunnen ontstaan zijn soms verdrietig te noemen: "Ik vroeg om hulp, maar niemand wilde mij helpen!" of een lachwekkende situatie is dat je verkeerd begrepen wordt of voor buitenlander wordt versleten.

 Het originele verhaal van  18 augustus 2011 is te lezen op: http://mafberichten.nl/algemeen/apraxietaal/

Jij weet de woorden wel
Verwart ze niet
Met andere
De gebruiksaanwijzing
Ben je kwijt
De letters en taal
Ben je niet vergeten
Toch komt het anders
Uit je mond
Dan je feitelijk bedoelde
De luisteraar
Moet nu denken gaan
En de woordvolgorde bepalen
Om zo de boodschap
Te kunnen begrijpen

?xa9 Gedicht: Ivar Wakker
___________________

Meer over de problemen rondom Apraxie en de taal is te lezen  op:

 http://www.logopedie.nl/site/verbale_apraxie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in LIBELLE, NIEUWE GEDICHTEN. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie