21 mei 2011:

De laatste loodjes; EXAMEN:

Het schooljaar al weer bijna ten einde.  Lesuitval voor de rest van de school, fluisteren op plein of in de gang. Telefoons op trillen. De examens zijn begonnen! Ik weet het ook nog wel, maar dan spreken we toch ook al wel van eind vorige eeuw. We schreven nog met krijt en de walkman was net uitgevonden. Ik heb het altijd als zwaar ervaren. De stof zat wel in het hoofd, maar de spannende periode van het examen zelf; het kwam er op aan. Zo'n belangrijk moment in het leven. Schrijf ik alles op wat ik weet? Goed op de spelling letten. Meerkeuze – altijd lastig; want na drie keer een C te hebben ingevuld kon voor mij de daarna volgende vraag toch vast geen C zijn.
Mijn MAVO examen ging nog best ; al moest ik vooral blokken op scheikunde, want ik was van Havo 3 gekomen en moest een achterstand inhalen. Toch geslaagd. Daarna Havo. Drie jaar – later op de school voor volwassenen… economie als examenvak. De drie studie-weken voor het examen heb ik de examenbundels flink geoefend. De sommen moesten perfect gaan, maak het je maar eigen. Toch nog twee herkansingen, maar dan voor Nederlands en Engels. Tekstverklaring kostte me altijd wat moeite vanwege concentratie. Maar economie had ik ruim voldoende op mijn eindlijst. Ik haalde geloof ik een 8,3!
Ik moest hier aan denken toen ik op de site
LAURA DENKT:  http://lauradenkt.nl/2011/05/20/een-mooi-moment/   een verhaaltje las over wiskunde. Hoe blij kun je zijn dat je dat je verdere leven niet meer nodig blijkt te hebben. Niemand vraagt toch naar de stelling van Pythagoras? Wel dat je kunt meten hoeveel meter stof je nodig hebt voor gordijnen of hoeveel rollen behang je nodig hebt voor je studiecel in de grote stad. Hoeveel dagen drank zitten er in een schrikkeljaar?  En kun je je dan veroorloven om ook nog te roken? Je moet ook nog 2x per maand naar mams om de kleding te laten wassen. Dan toch zeker met de duim langs de snelweg gaan staan…dat kost niets. Ik zie overigens nauwelijks nog lifters tegegnwoordig.

Ik wens iedereen een goed examen. Bereid je goed voor, maar neem ook genoeg ontspanning tussendoor. Neem wat te eten en te drinken mee en kijk vooral niet op je i-pod hoe laat het is, want dat is SPIEKEN en dus een 1!! En dat haal je nooit meer op.

___________________________

Kunnen we ons
Nog wel rijk rekenen?
Of is de ontvangen zorg
Beperkt aftrekbaar?
Is het slechts nog
Een kwestie van wegstrepen
En zien hoeveel ruimte
Je nog hebt
Om adem te halen
Of te genieten
In je laatste levensfase
Een rondje rollator
Door gang of park
Gaat ten koste van
Een lekkere douche

xc2xa9 Gedicht: Ivar Wakker

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s