17 mei 2011:

Smaak:

Eten heeft vaak toch wat meer dan het in je mond stoppen van eetbare producten. Het heeft ook iets te maken met cultuur. Zo kennen we de streekprodukten, de gewoontes en de uitspattingen.
Op het platteland heeft bijna niemand gehoord van diners met zoveel gangen. Kennen de mensen uit verre landstreken niet de maaltijden met zeevis. Een echte Hollander had vroeger toch geen weet van de smaak van kokos. Laat staan dat een Indiaan weet hoe struisvogelbiefstuk smaakt. We leren elkaar steeds beter kennen. Dat heeft niet alleen te maken met de ontdekkingsreizen van eeuwen terug, maar ook de interesse die we tegenwoordig naar elkaar hebben. Er zijn ook genoeg inwoners van elders in ons land. Ook de kookprogramma's op de buis laten zien wat er van elders e halen valt!
Geuren uit Buitenlanden komen aanwaaien naar je balkon in de Bijlmer. Als ik hier door de wijk fiets ontwaar ik geuren van weleer. Een bejaard echtpaar heeft de sudderlapjes al op het vuur staan. Ze eten ook warm tussen de middag. Dat is gewoonte, want manlief was dan even thuis.
Smaken worden ook gemaakt, zo is er Valess, een zuivelprodict met de smaak van vlees. Tegenwordig kan er veel. Maar misschien ook wel teveel. Kip smaakt toch niet meer als vroeger. Het draadjesvlees met andijvie en een kruimig piepertje benadert de tijd van weleer nog wel…ZUCHT.

           Kunstsmaak 

xc2xa9 Gedicht en afbeelding: Ivar Wakker

Eet smakelijk, bon appetit, afiyet olsun, smacznego …etc.

 


 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op 17 mei 2011:

  1. Mooi (: Leuke blogpost geworden, naar aanleiding van de mijne!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s