12 mei 2011:

 OLIFANTENPAADJES:   )  ( 

Gisteravond keek ik, zoals altijd naar de late uitzending (herhaling) van De wereld draait Door. Een leuk programma; alleen hangt het er nog van af welke gasten er zijn.
in het publiek zag ik  de schrijver Maarten 't Hart zitten, dus bleef ik in ieder geval kijken totdat hij geweest was. Ook schrijver / dichter Dijkshoorn wilde ik ook nog effies horen, want dat is soms ook wel leuk. Ik hou niet zo van zijn stijl – telkens hetzelfde concept alleen andere woorden en  soms ferme taal. Zijn korte teksten van hem zijn wel goed en gevat.
Maar ik moet het vandaag hebben over Maarten 'Hart. Hij kwam aan het woord, samen met fotograaf Jan Dirk van der Burg; laatstgenoemde heeft het fotoboek: " Olifantenpaadjes" gemaakt. Het voorwoord is verzorgd door Maarten 't Hart.

Nederland staat bekend om zijn strak ingerichte landschap. De mens is echter koppig en blijft de kortste weg van A naar B zoeken.  Stedebouwkundigen en planologen willen vaak anders. Maar waarom? In Nederland wordt over de bestemming van elke vierkante meter minstens drie keer vergaderd, maar de paadjes der burgelijke ongehoorzaamheid liggen voor het oprapen. Zo komt Nederland natuurlijk nooit af. Zo ontstaan de xe2x80x98olifantenpaadjesxe2x80x99, shortcuts die van de gebaande paden afwijken.

Volgende week komt het fotoboek Olifantenpaadjes uit, een optimistische aanklacht tegen een landschappelijke misstand.

* N.B. voor de kortste route moet je wel wat over hebben. De gemeente Leusden heeft hier al wel heel wat strobreed in de weggelegd;  Toch blijft een ieder halsstarrig volhouden…

http://www.olifantenpaadjes.nl/

_____________

Ik kies soms deze kortste route. Zelden ben ik de eerste, maar meestal volg ik derhalve…Het vervelende is wel dat je schoenen vies worden, want deze routes blijven onverhard; dus vaak is het eerder omlopen dan kiezen voor snel. Ik heb er een tweetal gedichten aan gewijd:

Ik had gedacht dat
De olifantenpaadjes
Snel zouden verdwijnen
Nadat Jumbo
Had leren vliegen

_____

Als ik  een olifantenpaadje ontwaar
Langs de weg die ik bewandel
Vraag ik mij af
Waar de porseleinkast heeft gestaan
En ontwijk ik de scherven
Van het servies

xc2xa9 Gedichten: Ivar Wakker

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op 12 mei 2011:

  1. Hahaha! (: De dood betekent in tarot alleen nog veel meer dan “de dood” en het is dus een zeer interessante kaart om als eerst gedraaid te worden (: Het is mij namelijk eens gebeurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s