18 januari 2011:

FILM:

Vanmiddag had ik na het werk en de huishoudelijke klusjes ( badkamer, omdat mijn vrouw ziek geweest is) nog mooi wat tijd om te fietsen. Mooi weer wat beweging moet je maar denken. Ook was het qua temperatuur nog prima te doen – 5 graden; en last but not least: HET WAS DROOG!
Ook nog even langs de bieb. Bij de bibliotheek was eigenlijk niet veel te vinden, heb nog even bij de nieuwe boeken gekeken en toch maar wat meegenomen; ben benieuwd of het wat is. Ook nog even op de computer om te kijken op het web en bij de e-mail. Daarna naar huis.
Net 15:00 uur, tijd voor een kop thee. Ook maar even de kans genomen om een film te kijken die ik pas opgenomen had.

FERMAT's ROOM ( uitgezonden op 8 januari 2011 KETNET/ CANVAS (Belgixc3xab).

Storyline:
Vier wiskundigen die elkaar niet kennen, worden door een mysterieuze gastheer uitgenodigd om op een avond een groot wiskundig vraagstuk op te helderen. Het enige dat hun wordt meegegeven is het pseudoniem van hun gastheer: Fermat. De plaats van ontmoeting is een verlaten huis, de kamer waarin ze zich bevinden is zo geprogrammeerd dat de muren krimpen… Als ze niet tijdig ontdekken wat ze met elkaar gemeen hebben en waarom iemand het op hun gemunt heeft, zullen ze finaal worden verpletterd.

Beklemmende Spaanse thriller:
De vier wiskundigen met codenamen Hilbert, Galois, Oliva en Pascal zijn de enigen die een lastig raadsel van de geheimzinnige Fermat wisten op te lossen. Daarom krijgen zij een uitnodiging om gedachten uit te wisselen en een groot enigma op te lossen. Zij nemen de uitdaging aan, maar eenmaal in de kamer begint hun nachtmerrie. Via een telefoon krijgen zij vraagstukken die binnen een minuut opgelost dienen te zijn. Gebeurt dat niet, dan krimpt de kamer. Tussen de vragen door zullen zij moeten uitvinden wie het op hun gemunt heeft en waarom.

Luis Piedrahita en Rodrigo Sopexc3xb1a regisseerden niet alleen deze film, maar zij schreven tevens het verhaal, dat leuk in elkaar zit. Na het werk aan televisieproducties maken zij met La Habitacixc3xb3n De Fermat hun speelfilmdebuut. En het mag gezegd worden: hun werk smaakt naar meer. Met weinig middelen weten zij een suspensevolle thriller te crexc3xabren. De synopsis doet denken aan Saw, maar de uitwerking is subtieler.

Vroeger vond ik wiskunde saai, maar na het zien van La Habitacixc3xb3n De Fermat weet ik wel beter. Deze materie kan namelijk een sterke psychologische thriller opleveren, zo blijkt. De hoofdpersonages mogen geen communicatiemiddelen meenemen, moeten een valse naam gebruiken en hun onzichtbare gastheer houdt de bijeenkomst op een afgelegen locatie. Wat voor de wiskundigen begint als een spannend spelletje wordt bittere ernst. Met elke seconde die weg tikt, stijgt het onderlinge wantrouwen.

De logica is niet overal tot in de puntjes uitgewerkt, maar gelukkig krijg je amper tijd om daar bij stil te staan. Na de rustige opbouw waarin de personages hun weg naar de kamer vinden, barst de spanning met het eerste raadsel los en vanaf dat momenten wordt er amper gas terug genomen. Hoewel een film als deze niet draait om de acteerprestaties, zijn de vijf voornaamste rollen uitstekend ingevuld.

Brunbro Home Entertainment brengt de dvd van Fermat's Room uit. Over de kwaliteit van beeld en geluid kan deze keer weinig gezegd worden, want wij hadden slechts de beschikking over een kopie.

Conclusie:
De psychologische thriller La Habitacixc3xb3n De Fermat (Fermat's Room) toont aan dat wiskunde niet altijd stoffig hoeft te zijn, maar zelfs een spannend verhaal kan opleveren. In deze spannende speelfilm moet een groepje wiskundigen allerlei raadsels oplossen om te overleven, terwijl hun duistere geheimen steeds verder boven komen drijven. Spannend van begin tot eind.

 xc2xa9 BRON:  http://www.movie-stuff.nl/besprekingen/dvd/view/fermats_room.html

Ik ben het er roerend mee eens!

xc3x89xc3x89N VAN DE  RAADSELS – WEL EEN OUDJE:

Een man heeft een wolf, een geit en een kool. Hij moet een rivier oversteken met de twee dieren en de kool. Er is een kleine roeiboot waarin hij slechts xc3xa9xc3xa9n ding tegelijk kan meenemen. Echter, als de wolf en de geit alleen gelaten worden, eet de wolf de geit op. Als de geit en de kool alleen gelaten worden, eet de geit de kool op.  
 De Vraag: Hoe kan de man de rivier oversteken met de twee dieren en de kool? 

Er zijn twee oplossingen:
Eerst neemt de man de geit mee, de wolf met de kool achterlatend. Dan gaat hij terug en neemt vervolgens de wolf mee naar de overkant. Daar aangekomen, neemt hij de geit weer mee terug. Daarna brengt hij de kool over. Hij gaat nogmaals terug, de wolf met de kool achterlatend, en neemt tenslotte de geit mee over.
Eerst neemt de man de geit mee, de wolf met de kool achterlatend. Dan gaat hij terug een neemt vervolgens de kool mee naar de overkant. Daar aangekomen, neemt hij de geit weer mee terug. Daarna brengt hij de wolf over. Hij gaat nogmaals terug, de wolf met de kool achterlatend, en neemt tenslotte de geit mee over.

 

Fermats room 


Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op 18 januari 2011:

  1. Edith zegt:

    Leuk gedaan :).

    Ik ben zelf wijkhoofd van het KWF. Het verbaast mij ook hoe “weinig” mensen geven. Nu kun je niet aan alles royale bedragen geven, maar ik had verwacht, dat mensen grotere bedragen in het envelopje zouden stoppen. Soms zat er niets in, soms zat er een of twee eurocenten in. Het hoogste bedrag was x80 30,- in een envelop.

    Het blijft toch boekhouden en je kunt elke cent maar een keer uitgeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s