10 oktober 2010:

VRIJHEID VAN MENINGSUITING:

De nobelprijs voor de vrede van 2010 is toegekend aan een Chinees. En wel de dissident Lui Xiaobo. Een groot compliment voor zo'n man die met gevaar voor eigen leven opkomt voor de rechten van de mens in China. Hij moet het helaas bekopen met een gevangenisstraf van 11 jaar.

________________________________________

De media in China zwijgen nog in alle talen over het nieuws. Alleen staatspersbureau Xinhua meldt dat het toekennen van prijs xe2x80x98de Noors-Chinese relaties zou kunnen schaden.xe2x80x99 De Chinese overheid blokkeert sinds vrijdagmiddag Chineestalige websites die de naam van de mensenrechtenactivist noemen. Ook is het niet mogelijk naar informatie over Liu te zoeken via zoekmachines als Baidu en Google. Wie dat doet, verliest enkele minuten zijn internetverbinding. Toch zal het nieuws zich vermoedelijk snel verspreiden via Chinaxe2x80x99s internetgemeenschap. Op de sociale netwerksite Douban speculeerden gebruikers al enkele dagen over de prijs, waarbij ze Liuxe2x80x99s naam verkeerd spelden zodat die niet werd opgemerkt door de censuur. De vrouw van Liu gaat hem het nieuws vertellen. De politie heeft haar opgehaald bij haar woning om een bezoek te brengen aan de gevangenis in het noordoosten van China. Als het goed is, krijgt de activist zaterdag te horen welke eer hem ten deel is gevallen.

China protesteert

China heeft de ambassadeur van Noorwegen in Peking op het matje geroepen om te protesteren tegen de toekenning van de Nobelprijs aan Liu Xiaobo. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Oslo vrijdagmiddag bekendgemaakt. De ambassadeur heeft duidelijk gemaakt dat het Nobelcomitxc3xa9 onafhankelijk is, aldus een zegsvrouw van het departement.

Amnesty

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept in een reactie de Chinese overheid op om alle politieke gevangenen vrij te laten, nu Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen.

"Liu Xiaobo is een waardige winnaar van de prijs. We hopen dat het de aandacht vasthoudt voor de strijd voor fundamentele vrijheden en concrete bescherming van mensenrechten, waar Liu Xiaobo en vele andere activisten voor strijden", aldus de organisatie.

''Deze prijs kan alleen een echt verschil maken als het leidt tot internationale druk op China om Liu vrij te laten, samen met talloze andere politieke gevangenen die in Chinese gevangenissen zitten voor het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting.''

Protesten

Liu zat eerder een jaar in de gevangenis voor deelname aan de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in juni 1989. Ook bracht hij drie jaar door in een communistisch 'heropvoedingskamp', omdat hij door kritiek op de Communistische Partij van China te uiten geruchten en laster zou hebben verspreid en de openbare orde zou hebben verstoord.

Liu Xiaobo is de eerste Chinees die de Nobelprijs voor de Vrede wint.

 xc2xa9 Bron:NU.nl

___________________________________________

Het is wel een signaal naar de Chinese regering om nu eindelijk ook eens oog te hebben voor de rechten van de mensen ( er wonen erg veel mensen in China!).
Ook de media in Nederland besteedt aandacht aan deze kwestie. Zo keek ik op 8 oktober naar Pauw en Witteman. Exc3xa9n van de gasten was Lulu Wang en zij werd behoorlijk aan de tand gevoeld over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede en de reactie van China hier weer op.

 

Het moge duidelijk zijn dat mevrouw Wang zich hier niet uit weet te redden. Waarom geeft zij niet toe dat China zich niet houdt aan de mensenrechten. In iedergeval die van een vrije meningsuiting?

Natuurlijk is het knap om zo'n ontwikkeling Economisch door te maken – China heeft nauwelijks geleden onder de Beursdip, maar of iedereen daar nu van profiteert of dat het zelfs ten koste gaat van velen dat laat zich raden.

Was het ook niet deze Lulu Wang die zich niet sceptisch opstelde ten op zichte van de Olympische Spelen in 2008?

 

 

 

__________________________________________

Mensenrechten:

In China mag er
Meer geschreven worden
Dan voorheen
Mits je de pen
Vasthoudt met twee stokjes
Welke de Chinese overheid
G
ratis zal verstrekken

xc2xa9 Gedicht: Ivar Wakker

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s