17 september 2010:

Vanwege het wisselvalige weer verblijf ik, toch met enige tegenzin, binnenshuis. Niet dat ik me daar nu zo verveel hoor, maar het huishouden duurt geen dag… Gelukkig kan ik me ook verpozen met stil zitten, luisteren en de computer. Het hoofdbestanddeel van mijn  levenstijd besteed ik toch met lezen. Gelukkig ontdek ik steeds meer auteurs of boeken van enige jaren terug die het lezen waard blijken.
Vandaar op mijn weblog weer eens een schrijver en twee van zijn boeken in de schijnwerpers.

Jussi Adler-Olsen

Hij werd geboren in 1950 in Kopenhagen studeerde af aan de Universiteit van Kopenhagen in politieke wetenschappen, economie en sociologie en filmwetenschappen. Na verschillende functies bij diverse uitgevers is Adler-Olsen sinds 1995 auteur en verscheen in 1997 zijn thriller debuut met xe2x80x98Alfabethusetxe2x80x99 waarvan in 1998 de filmrechten werden verkocht. Het debuut werd in 2000 in Nederland uitgegeven door Unieboek in vertaling van Erica Weeda als xe2x80x99Het alfabethuisxe2x80x99. In de periode 1999 – 2002 schreef Adler-Olsen met een beurs aan het boek xe2x80x99Firmaknuserenxe2x80x99 dat in 2002 bij Unieboek verschijnt als xe2x80x99De bedrijfsterroristxe2x80x99 wederom in vertaling van Erica Weeda. In 2003 verscheen het boek pas in het Deens.

Adler-Olsen heeft in 2006 in Denemarken zijn derde thriller uitgegeven xe2x80x98Washington dekretetxe2x80x99.

In Nederland is het een aantal jaren stil geweest rond Adler-Olsen. Tijd die de schrijver heeft gebruikt om te werken aan een serie over de afdeling Q, waar politieman Carl Mxc3xb8rck zich bezighoudt met cold cases. Bij uitgeverij Prometheus verschenen de eerste twee delen 'De vrouw in de kooi' en 'De fazantenmoordernaars'. Het derde deel 'De noodkreet in de fles' staat aangekondigd voor oktober 2010.

         Boek 16 
  

 • De vrouw in de kooi:

  Eerste deel van Serie Q, een trilogie over brigadier Carl Mxc3xb8rk van de Kopenhaagse politie. Mxc3xb8rk, een lastpost maar een uitstekende rechercheur, is net weggepromoveerd naar een nieuwe baan: hoofd van de onlangs opgezette afdeling Q die bijzondere en onopgeloste oude moordzaken onderzoekt. De eerste zaak die Mxc3xb8rk en zijn assistent Assad aanpakken, is de raadselachtige verdwijning, vijf jaar geleden, van de jonge linkse politica Merete Lynggaard. Een zaak die veel aandacht van politie en media kreeg, maar nooit werd opgelost. Merete bleef spoorloos. In de twee verhaallijnen worden zowel het onderzoek naar de verdwijning als de belevenissen van het slachtoffer zelf gevolgd. Merete wordt gevangen gehouden in een afgesloten ruimte, een compressiekamer blijkt al gauw, daar brengt ze al die jaren in toenemende wanhoop door, terwijl haar onbekende bewakers haar observeren. Bijzonder spannende thriller met een interessante, overtuigende hoofdpersoon, een buitenissig, maar goed doortimmerd plot en een explosieve finale.
   

  Boek 17 

 • De fazantenmoordenaars:

  De Deense brigadier Mxc3xb8rk, hoofd van de afdeling onopgeloste moordzaken, vindt op een dag het dossier op zijn bureau over een moord op een broer en zus uit 1987. Als na enige tijd een van de verdachten zich aangeeft, lijkt de zaak opgelost maar er lopen nog steeds verschillende gefrustreerde mensen rond waaronder de man die het dossier onder Mxc3xb8rks aandacht wil brengen. Het wordt brigadier Mxc3xb8rk en zijn assistent Assad al gauw duidelijk dat er grove fouten zijn gemaakt waarbij rijke, invloedrijke personen een rol spelen, allen afkomstig van dezelfde kostschool. Net als Mxc3xb8rk een spoor te pakken heeft, wordt het hem onmogelijk gemaakt zijn onderzoek voort te zetten.

 

          Boek 18 

 • De noodkreet in de fles

  verwacht in  oktober 2010
  Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega's dat ze flessenpost hebben gevonden. Deze bevat een stukje papier dat met bloed is geschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is. Langzaam maar zeker weten brigadierMxc3xb8rck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens.
  Mxc3xb8rck en Assad ontdekken in de loop van het verhaal dat er van de talrijke religieuze sekten die er bestaan in Denemarken, meerdere zijn die te maken hebben gehad met een of andere vorm van afpersing. Verschillende sporen, het onderzoek naar de oude ontvoering en een actuele ontvoeringszaak kruisen elkaar.
  Dit leidt tot een spannende achtervolging en een jacht op de in het nauw gedreven crimineel en eindigt in een onvermijdelijke, bloedstollende ontknoping.

Het is weer een schrijver om te onthouden. Mooi van deze reeks is dat er sprake is van een ontwikkeling. De karakters groeien en komen nader tot elkaar. Een stukje maatschappijkritiek ontbreekt ook niet. Politiek komt ook ter sprake. Het is dus nog even wachten op het laatste deel. SPANNEND!

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

2 reacties op 17 september 2010:

 1. Edith zegt:

  Ha Ivar, Je hebt jezelf weer overtroffen met je bijschriften bij mijn foto’s op mijn weblog. Mijn complimenten.

  Als ik vanavond achter mijn eigen lap zit, zal ik je een andere foto van bovenstaand “hoofd” sturen, zodat je kunt zien dat het alleen maar een hoofd, concreter alleen maar de voorkant van een hoofd, was.

  Maar eerst gaat de heks weer van de asperges genieten 🙂

  Grtz,
  Edith

 2. De noodkreet in de fles is verschenen als deel 3. Goede nieuws is dat deel 4 in mei verschijnt als Dossier 64.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s