31 mei 2010:

Vanaf vandaag heb ik weer een nieuwe categorie in het leven geroepen:  VREEMDE WOORDEN.

Bruegel babel

Hier zult u vreemde woorden aantreffen die ik dan ga uitleggen, beschrijven of ga uitdiepen d.m.v. een verhaaltje / gedicht.

A:

Ik sla het boek open en begin voor het gemak op de eerste bladzijde. Halverwege de pagina zie ik een woord dat mij raakt. Schreef ik gisteren nog over de taal en de moeilijkheid tot communiceren bij het contact met anderstaligen; vandaag gaat het om een grover woord:
ABC-oorlog. Het woord suggereert dat het wellicht de taalstrijd is binnen een onderwijsinstelling dan wel de strijd tussen twee culturen. Het zou zo de taalstrijd kunnen zijn die dichterbij woedt dan u zult beseffen. Namelijk bij onze Zuiderburen. In dit geval is het dat dus toch niet.

Een ABC-oorlog is een oorlog met atomaire, biologische en chemische wapens.Ter vergelijking wordt verwezen naar een NBC-oorlog. Dit is een oorlog met nucleaire, biologische of chemische wapens.

In de taalstrijd zou ik dit kunnen vertalen naar een leger dat met inkt spuit; een bom gooien vol met boekenwurmen, die alle aanvalstactieken van een leger opeten; of het opslaan van nucleair-afval in bibliothelen, zodat de vijand niets meer kan lezen.

 

Dit bericht werd geplaatst in vreemde woorden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s