15 maart 2010:

In het kader van de boekenweek heeft een medeblogger een column gewijd aan de boekenweek. Het draait om het thema jeugd. Vandaar de titel: TITAANTJES ( naar een boek van Nescio)

Nesciotitaantjesoosterpark

Boekenweek

Graffiti

Een nieuwe manier
Van communiceren
Is door de jeugd bedacht:
Schilder je  boodschap
Op een trein
En het verspreid zich,
Volgens het spoorboekje,
Gratis door het land

xc2xa9 Gedicht: Ivar Wakker

                                               
Titaantjes

xe2x80x98Jongens waren we xe2x80″ maar aardige jongens.xe2x80x99 Misschien wel de beroemdste openingszin uit de Nederlandse literatuur. Zelfs de grootste boekenhater kent hem of leert hem kennen als hij deze week zijn jaarlijkse boek koopt, alleen om een dag voordelig te treinen. Nescioxe2x80x99s Titaantjes: opgroeien in de letteren, is dit jaar namelijk het motto van de Boekenweek en zoals gebruikelijk mag met het Boekenweekgeschenk een dag gratis gereisd worden. Dat je met dat geschenk ook nog iets anders kan doen is niet bij iedereen bekend. Toen vorig jaar een conducteur bloedserieus aan een wat oudere vrouw vroeg hem beknopt de inhoud van het boek te vertellen, keek ze hem verschrikt aan: xe2x80x98Je hoeft het boek toch niet te lxc3xa9zen?xe2x80x99

Jong zijn en opgroeien staan dus centraal in de 75e Boekenweek. Maar daarbij gaat het vooral om boeken die het kind of de overgang van jeugd naar volwassenheid als thema hebben. Jongeren zelf hoef je niet zoveel over de letteren te vertellen. Die schilderen ze zelf wel op de trein. Liefst zo groot mogelijk op de buitenkant, maar ook balkons en bekleding worden niet ontzien. Meestal zijn dat zogenaamde Tags, Doodlings, Throw Ups of Latrinalia, maar soms ook complete nieuwsberichten. Ik las voor het eerst over de dood van Michael Jackson over de hele lengte van een stelletje Mat 64!

Met de NS als hoofdsponsor van zowel de Boekenweek als de jaarlijkse actie Nederland Leest, vraag ik me wel af waarom er altijd van die nostalgische boeken als uitgangspunt gekozen worden. De aardige jongens van Nescio zaten ook in xe2x80x98De gelukkige klasxe2x80x99 van Theo Thijssen. Wil de NS graag terug naar de tijd dat de jeugd nog ontzag had voor leraren en andere gezagsdragers? Een mooi initiatief maar het lijkt me wat naxc3xafef. Ik zie in Almere al twee conducteurs voor de trein staan die hardop roepen: xe2x80x98Jongens zijn we xe2x80″ maar aardige jongens.xe2x80x99 Afhankelijk van hun postuur worden ze uitgelachen of van het perron gejaagd. Maar ook in dat laatste scenario is voorzien, want het Boekenweekgeschenk van Joost Zwagerman heet: Duel!
                                       

Om de werkelijke lay out  te zien van dit bericht en verdere berichten kunt klikken op de volgende link:

http://www.machinistlog.nl/pageID_9489546.html

Dit bericht werd geplaatst in spoormachinist. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s