14 maart 2010:

LOFDICHT EN HEKELDICHT

Ode (dichtkunst)

Een ode (Oud Grieks: áxbd xcexb4áxbdxb4 = zang) is een lofdicht of lofzang, gewijd aan een persoon of zaak. Het karakter is vaak zeer lovend en hoogdravend, de betrokkene kan geen kwaad doen.
Behalve gedicht kan de ode ook een muziekstuk zijn. Maar niet alle lofzangen zijn gezongen.
Is het onderwerp religieus van aard, dan spreekt men van een hymne of van een dithyrambe. Een proza lofrede, niet op rijm, noemt men wel een eloge of elogium.
                                             
Satire

Satirische tekening uit 1806, die Napoleon toont als bakker van koningen en Talleyrand die al nieuw deeg kneedtSatire of hekeldicht is de benaming voor een type culturele uitingen waarin op directe of minder directe wijze kritiek wordt geleverd op bepaalde personen, instituties of kwesties die een zeker maatschappelijk en/of politiek belang hebben. Het kan daarbij gaan om zo uiteenlopende zaken als staatshoofden, politici, de kerk en het huwelijk. Het leveren van de kritiek gebeurt door middel van stijlmiddelen als parodie, pastiche en karikatuur. Satire wordt vaak geassocieerd met humor, maar niet alle satirische cultuuruitingen zijn als humoristisch te beschouwen. Soms is een satire bijzonder scherp en bijtend. Dit geldt bijvoorbeeld voor de klassieke satiren van Juvenalis, maar ook voor hedendaagse antisemitische cartoons die in de Arabische wereld circuleren. In andere gevallen neemt satire een vriendelijker gezicht aan, en gaat het eerder om een subtiele kritiek op maatschappelijke toestanden. Hierbij valt te denken aan de Lof der zotheid van Erasmus.
                                                                            
Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie

                                                                              

Vannacht maakte ik het naar gebruik weer eens laat. Ik was een goed boek aan het lezen en was nog lang niet moe. Op de achtergrond liet ik na 01:00 uur de radio voor wat achtergrondgeluid zorgen. Een stem vanuit elders. Vannacht was het weer DE NACHTDIENST. Een programma waar telkens een thema is en waar luisteraars  dan op kunnen reageren.
Vannacht was het thema lof- en hekeldichten. Het was een kans voor mij om ook weer eens te reageren. Ik kan helaas niet ongestoord bellen was mijn gedachten, want er staat ook een telefoon bij ons bed op de slaapkamer. en als ik in het programma wordt uitgenodigd, wordt je vaak teruggebeld. Daarom kies ik er voor om een lofdicht te mailen:

 

Jan_wolkers
Bron: Internet

JAN WOLKERS  (26-10-1925 xe2x80″ 19-10-2007)

JAN ONTGLIPTE HET GODSDIENSTIG JUK,
VLUCHTTE NAAR DE NATUUR.
AANSCHOUWDE DE SCHEPSELS
IN BOS EN DUIN.
ZIJN WERELDVISIE,
VERTAALDE HIJ IN KUNST
VAN BEELD EN KWAST.
VETROUWDE INZICHTEN TOE AAN HET PAPIER.
ZIJN GEEST BLEEF JONG.
TOEN HET LICHAAM MOE WAS
EN HIJ OPGENOMEN WERD,
LEGDE HIJ ZICH,
NA EEN BROODJE JAM,
TE RUSTE.
DROOMDE OVER OEGSTGEEST,
HET WAS ZIJN  FEESTJE.
HIJ SERVEERDE GIFSLA EN TURKS FRUIT.
ALLE DIEREN WAREN GEKOMEN:
GELEEDPOTIGEN,VLINDERS EN SALAMANDERS,,
JA ZELFS DE WALGVOGEL.
HIJ VOND HET ER
HEEL PLEZIERIG.
EN BLEEF…

                                                 

IK werd al spoedig voorgelezen en de presentator nodigde mij uit iom te bellen en het ook zelf voor te dragen op de radio. Ik waagde de gok en kwam direct in de wachtrij. Toen ik aan het woord kwam, legde ik uit waarom ik het gedicht had gemaild. Ook het voordragen zou niet eenvoudig lukken, want de computer waarop het staat , had ik net afgesloten.
We spraken wat over jan Wolkers en het gedicht van mij werd goed gewaardeerd. Toen vertelde ik dat ik op 6 april ga exposeren en mocht ik nog een hekeldicht laten horen.
In het uur hier voor was gesproken met dhr.Antoine Bodar ('s-Hertogenbosch, 28 december 1944) is een Nederlands rooms-katholiek priester, kunsthistoricus en auteur van diverse theologische boeken en hoogleraar.

Bodar werd onder andere bekend door zijn functie als plebaan van de Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist (de bisschopskerk van het bisdom 's-Hertogenbosch). Eerder was hij al docent aan diverse universiteiten en auteur van diverse boeken en columns.
Er werd met hem natuurlijk ook gesproken over de misstanden in de Katholieke kerk ( seksueel misbruik door  geestelijken). Vandaar dat mijn hekeldicht maar over de gelovigen moest gaan.

 

Hekeldicht

Wel liet ik nog weten dat het eigenlijk gaat over de aanhangers van alle gezindten. en dan met name de orthodoxen.

                              

xc2xa9 Gedichten: Ivar Wakker

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op 14 maart 2010:

  1. Wouter zegt:

    Goed verwoord Ivar! helemaal mee eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s