29 april 2009:

SPOOR. Volg ik het of ben ik het bijster? Via het internet en het bloggen ben ik in contact gekomen met een medeblogger. De blogs van hem hebben te maken met zijn beroep: MACHINIST. Ook publiceert hij op internet en in een aantal personeelsbladen van de Nederlandse Spoorwegen. op mijn blog heeft u hier al een aantal keer over kunnen lezen. De websites zijn:

http://www.machinistlog.nl/

http://spoormachinist.web-log.nl/

Enige tijd terug kwamen we op het idee elkaar eens echt te ontmoeten. we spraken af op het station in mijn stad. Hij kon gratis reizen en vond dat geen probleem. In de restauratie maakten we kennis met elkaar en spraken over van alles. Vooral de Nederlandse spoorwegen werden een belangrijk onderwerp, omdat we hierover een stuk wilden publiceren. Hij zou het verhaal maken, ik het gedicht. Zo kwamen we op een aantal mooi artikelen. Toch kwam de werkelijke publicatie wat traag op gang, omdat je met kritiek naar mensen nu eenmaal voorzichtig en afgewogen  moet omgaan. Je moet iemand immers niet tegen het zere been stoten.

Simulatorcentrum

Op 30 juni 1559, kreeg Koning Hendrik II van Frankrijk tijdens een toernooi een splinter van de lans van zijn tegenstander via zijn rechteroog in zijn hersenen. De koning wist op zijn paard te blijven zitten, maar aan zijn bewegingen was te zien dat hij snel hulp nodig had. Onmiddellijk werden meester-chirurg Parxc3xa9 en de vermaarde anatoom Vesalius te hulp geroepen, maar hun kennis van de hersenen was nog te beperkt om aan opereren te denken. Koningin Catharina de Medici nam geen halve maatregelen en liet vier xe2x80x98vrijwilligersxe2x80x99 uit de gevangenis halen. Deze kregen uiterst nauwkeurig, onder precies dezelfde hoek, een stuk hout de hersenen in geslagen, nadat ze bij wijze van verdoving eerst onthoofd waren. De chirurg en anatoom hadden nu voldoende oefenmateriaal. Hoewel de koning het nog maar elf dagen heeft uitgehouden, zou je kunnen zeggen dat Catharina als xc3xa9xc3xa9n van de eersten een simulatorcentrum heeft opgericht.

De koning kreeg
Een splinter in zijn oog.
De dood die dreigde.
Koningin Moeder probeerde
Een lans te breken.
Gevangenen vonden de dood.
Opgediend als proefkonijn,
Opdat de operatie slaagde.

Van hersenchirurgie naar het spoor is slechts een kleine stap. Ook hier gebeuren dingen die te zeldzaam zijn om goed te kunnen oefenen. Ik denk bijvoorbeeld aan de trein die in brand stond op de IJsselbrug. Hij stond stil op een uiterst moeilijk te bereiken plaats waardoor de schade uiteindelijk veel groter was dan noodzakelijk. Bij dat oude materieel kon de machinist overigens niet ingrijpen, bij modern materieel kan de wel. Een machinist kan een noodremming overnemen om de trein voorbij een brug of buiten een tunnel tot stilstand te brengen. Iedereen leert dat tijdens zijn opleiding weliswaar uit het handboek, maar in de praktijk komt deze situatie zo weinig voor dat het maar de vraag is of iedereen als de nood aan de man is op tijd dat stoffige deel van de hersenen (daar zijn ze weer) weet te raadplegen en de juiste actie onderneemt. In de middeleeuwen zou men om te oefenen vier treinen in brand steken. Ik heb weliswaar een geschikte materieelsoort in gedachten, maar het lijkt me uit milieutechnisch oogpunt niet echt aan te raden.

Gelukkig beschikken wij nu over een moderner soort simulator. Zelfs de meest onmogelijke situaties kunnen daarmee eindeloos geoefend worden zonder echte schade aan te richten. Het apparaat maakt hoogstens een keer een irritant geluidje met de mededeling xe2x80x98Game overxe2x80x99 en je begint gewoon weer met drie nieuwe levens. Behalve als fantastisch hulpmiddel voor aankomende machinisten, zie ik het centrum dus tevens als unieke mogelijkheid om niet-alledaagse situaties na te bootsen. Het zal er zeker toe bijdragen dat machinisten met meer zelfvertrouwen het drukst bereden netwerk ter wereld op gaan. Misschien kunnen we zelfs in de toekomst gevaarlijke situaties al in de simulator op het spoor komen, nog vxc3xb3xc3xb3r ze in de praktijk hebben plaatsgevonden. Het hoeft maar xc3xa9xc3xa9n keer te gebeuren om het nut van deze machine aan te tonen.

SIMULATOR

Rookwolken boven het spoor.
xe2x80x9cToch niets aan de hand?xe2x80x9d
Nee, hoor,
De simulanten zijn weer bezig.
Dit keer om het echie.
Heeft u het door?

Gedichten xc2xa9 Ivar Wakker.

                                                   

Filmpjes over de simulator zijn te vinden op:

http://www.youtube.com/watch?v=YPyiGMpUBmE

EN

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://data.rtl.nl/_internal/gridimage_v3!0/8m2b0eu66dgva15keriiu1o899xnq6h.jpeg&imgrefurl=http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/04_april/06/binnenland/0406_1530_opening_ns_centrum.xml&usg=__ko0IGt3lA0v-Ew-XZzSjluwMvD8=&h=211&w=375&sz=51&hl=nl&start=2&um=1&tbnid=qTjJNd0UERGtCM:&tbnh=69&tbnw=122&prev=/images%3Fq%3Dns%2Bsimulator%2Bamersfoort%26hl%3Dnl%26lr%3D%26um%3D1

Simulator_ns

Op de site http://www.machinistlog.nl/ staan ook mijn dierengedichten te lezen. Ik heb deze geschreven in het kader van de BOEKENWEEK – maart 2009. Ik heb dit cadeau gedaan aan kennissen en vrienden en aan hen die op mij gestemd hadden om dichter van 2008 te worden op SCHRIJVERSWEB – http://www.schrijversweb.nl/index.php . Ik ben tweede geworden. Een hele eer.

SANITAIRE STOP

IN DE TREIN
NAAR HET TOILET.
GERICHT
OP HET SPOOR
DAT ZICHTBAAR
ONDER MIJ DOOR GLIJDT.
HET GAAT GOED
BEDENK IK MIJ.
TOTDAT DE TREIN
HET EINDPUNT NADERT,
WISSELT SCHUDDEND
VAN SPOOR.
IK BAAL
MIJN RECHTER SCHOEN
IS NAT.

xc2xa9 Ivar Wakker

Veel plezier onderweg op uw reis. Misschien ontmoeten we elkaar eens op het spoor, hopelijk worden we niet opgehouden door een gemiste trein.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

2 reacties op 29 april 2009:

 1. Joke zegt:

  Wat prachtig om vanuit een detail je fantasie te laten werken!
  Heel leuk gevonden;3 kale oude mannetjes.

  Vandaag kreeg ik het thema maart door van mijn schilderzus;oude man of vrouw of in groep.
  We schilderen elke maand.
  Ik denk dat ik nu op een idee ben gebracht in bep.structuren of vormen iets te gaan bedenken.
  Veel succes met uw site!
  Hartelijke groeten,Joke

 2. sarewiets zegt:

  Mooi gevonden Ivar!
  Wij hebben hier aan het strand een hoekje met bankjes in de luwte waar oude mannetjes iedere middag elkaar mooie verhalen vertellen, wij noemen dat “de leugenhoek” ik zie jouw mannetjes er zo zitten!
  groetjes sary

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s