22 april 2009:

MUZIEK. Sprak ik gister nog over de natuur; vandaag wil ik het hebben over muziek. Muziek bestaat uit klanken, trilling van de lucht. De trommelvliezen worden in beweging gebracht en dit wordt weer doorgegeven aan de beentjes ( hamer, stijgbeugel en aambeeld). De trilling wordt in de hersenen herkend en er kan worden meegezongen. Het is misschien wat kort door de bocht, maar het klopt voor een deel. Er zijn muziekjes waar ik erg van hou, maar dat is van moment tot moment toch steeds verschillend. De stemming waar je als hoorder in verkeert is echt van belang. Ben je boos, dan moet het hard (rock), verdrietig dan kan het soft (Borsato) enzovoort.
De muziek van tegenwoordig – house, hiphop – kan mij gestolen worden. Je wet niet wat je hoort. Teksten zijn erg grof en pessimistisch. Gelukkig zijn er ook stromingen die voor mij nog niet uit de toon vallen. ( Melua, Mena) Ook sterren van weleer doen soms nog van zich spreken. Of je hoort ze in iedergeval nog op de radio. Zo heeft Paul McCartney zelfs weer een nieuw album opgenomen met Ringo Starr. Het klinkt gewoon weer als vanouds, al heb ik die periode niet bewust meegemaakt. Ik smul er van!

Met klassieke muziek heb ik eigenlijk erg weinig, al zijn er wel stukken geschreven die ik mooi vind klinken op de achtergrond. Ik zal geen namen noemen, want ik ken er slechts een paar en weet niet of dat betreffende muziekje ook van die componist is.
Helaas is er ook muziek waar ik NIET van hou. Neem nu een Andrxc3xa9 Riue. Afschuwelijk! Dat je daar naar toe gaat. Ik heb notarixc3xabel vastgelegd dat ze dat op mijn begrafenis niet mogen laten horen. Waarschijnlijk zullen de genodigden daar ook niet op zitten wachten.

Op mijn fietstochten door de omgeving kom ik vaak langs een kwekerij. Achter het mooie huis staan enige schuren, maar dus ook een grote kas. Op een bord, pal langs de weg, staat dit ook keurig geschreven. Toch meen ik altijd de auto van Andrxc3xa9 Rieu te herkennen die de oprijlaan afrijdt. Hij verdwijnt aan de horizon. Heeft hij weer een nieuw instrument aangeschaft?

Andre_rieu

IK BEN NIET MUZIKAAL.
BESPEEL GEEN ENKEL INSTRUMENT.
TOCH HOOP IK
DOOR MIJN PEN
TE GEBRUIKEN,
BIJ MENIG LEZER
DE JUISTE SNAAR
TE RAKEN.

                  

GEK Hxc3x88
DAT HETZELFDE LIEDJE
NOOIT BEHOORT
TOT xc3x89xc3x89N VAN JE FAVORIETEN
EN HET ZEKER
Gxc3x89xc3x89N HIT ZAL WORDEN!

xc2xa9 Foto en gedichten: Ivar Wakker

Laten we overal maar de muziek in zien en elkaar er niet mee belasten. Volume dus wat zachter, zodat ik de stilte kan horen.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op 22 april 2009:

  1. christien damman zegt:

    Mooi Ivar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s