Tenslotte kun je niet alles alleen

Tijdens de wandeling over de LEVENSWEG, kan er iets ingrijpends gebeuren. Soms kun je direct de weg vervolgen, alsof er niets gebeurd is. Maar soms blijkt die gebeurtenis sporen te hebben achtergelaten. Zo kun je bijvoorbeeld niet helder meer denken, slaap je slecht of heb je een negatief zelfbeeld. Vaak is het dan goed om hulp in te roepen.
Een hulpvorm die ik hier wil noemen is de ( stress) counseling en EMDR.

http://www.emovisie.nl/

EmovissieCounselling is een vorm van psychosociale hulpverlening waarbij de counsellor samen met de clixc3xabnt op zoek gaat naar (nieuw) inzicht in een probleemsituatie of ontwikkelingsfase.
Dit alles gebeurt door middel van gesprekken, waarbij de counsellor, in eerste instantie, vooral veel zal luisteren. Counselling is een unieke methode die erop gericht is om clixc3xabnten zxc3xa8lf te laten ontdekken hoe zij uit de vicieuze cirkel kunnen geraken. Indien mogelijk komt men samen tot een oplossing, of werkt men
samen aan een bevredigende situatie van acceptatie. Omdat geen mens hetzelfde is, wordt bij counselling altijd uitgegaan van de mogelijkheden en omstandigheden van de betrokken persoon.
Samen met de counsellor ontdekt de clixc3xabnt hoe hij/zij het leven graag anders in zou willen richten, wat nodig is om tot veranderingen te komen en hoe dit het best kan worden aangepakt. Stap voor stap, en altijd in het tempo van de clixc3xabnt.
De counsellor helpt te komen waar men wil zijn en biedt steun bij leren accepteren.

Het einddoel van (stress) counselling is om de clixc3xabnt weer gids te laten zijn op zijn/haar eigen levensweg. Wanneer men weer baas kan zijn over zijn/haar eigen leven voelt men zich immers een stuk vrijer.
Niet alle problemen kunnen worden opgelost en niet iedere situatie zal kunnen worden veranderd. Dat is echter ook niet in elk geval noodzakelijk om een gelukkiger mens te worden. Belangrijk is wxc3xa9l dat men weet wat er aan de hand is en waarxc3xb3m men zich voelt zoals men zich op dit moment voelt.
Samen met de counsellor werkt de clixc3xabnt naar het einddoel: het oplossen of hanteerbaar maken van het probleem. In dit proces is een grote rol voor de clixc3xabnt weggelegd; zijn/haar motivatie en inzet zijn mede bepalend voor het succes van counselling.

De counsellor en de clixc3xabnt hebben samen een vertrouwensrelatie, wat betekent dat hetgeen in vertrouwen gezegd is/wordt slechts tussen hen blijft. Ook een counsellor kent een geheimhoudingsplicht en zal nooit zonder toestemming van de clixc3xabnt zaken met anderen (wie dan ook) bespreken.

EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing xe2x80″

Een nieuwe snelle behandelingstechniek bij verwerkingsproblemen zoals bij een psychisch trauma, of bijvoorbeeld posttraumatische stressstoornis (PTSS) en traumagerelateerde angstklachten, zoals fobiexc3xabn.
Jarenlang praten over een zwaar verleden is hierbij overbodig, waardoor EMDR meestal als minder belastend ervaren wordt.

Gebeurtenissen die o.a. kunnen leiden tot verwerkingsproblemen:

Verkeersongeval
Overval
Getuige van geweld
Mishandeling
Misbruik
Vaststellen van een ernstige ziekte
Ongeval, verwonding of ziekte
Brand
Aanranding of verkrachting
Verlies van geliefde
Verlies van werk
Natuurrampen


Mogelijke symptomen na een traumatische ervaring:

Stress
Herbelevingen van de ervaring
Vermijdingsgedrag m.b.t. de heftige ervaring
Schaamte of schuldgevoel
Irritaties
Depressie
Zich zorgen maken
Angsten en/of paniek
Onverklaarbare lichamelijke klachten
Slecht zelfbeeld
Slaapproblemen
Relatieproblemen

EMDR, een snelle en effectieve behandelmethode op basis van een vast protocol. De behandelperiode per ervaring is zeer kort. Het uitgangspunt, net zoals bij andere therapiexc3xabn, is het terughalen en verwerken van de ervaring. Maar het verschil zit hem vooral daarin, dat niet de gehele ervaring wordt of hoeft te worden teruggehaald, zodat wordt vermeden dat alle aandacht gericht wordt op het kennen van het totale verhaal.
Tijdens de behandeling worden handbewegingen van de therapeut door de clixc3xabnt met de ogen gevolgd tijdens het doorlopen van een protocol van vraagstelling. Tijdens deze xe2x80x98rondjesxe2x80x99 van oogbewegingen en vragen worden korte visualisaties van de pijnlijke gebeurtenis uitgevoerd (korte herbeleving). Hier ontstaat een versneld verwerkingsproces waardoor de negatieve herinneringen hun zwaar beladen karakter verliezen en alsnog vele malen beter worden verwerkt.
Naast de methode met de oogbewegingen kan ook worden gewerkt d.m.v. het via een koptelefoon uitzenden van audioklikken (afwisselend links en rechts), of kleine tikjes op de handen, of aan de buitenkant van de kniexc3xabn (altijd afwisselend op rechts en links).
De bewegingen zoals uitgevoerd tijdens EMDR zouden de beide hersenhelften dusdanig stimuleren dat de neurale blokkades worden opgeheven waardoor de traumatische herinnering alsnog kan worden verwerkt.

Mogelijk te verwachten effecten:

De pijnlijke herinnering verliest kracht en emotionele lading.
Het wordt steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken.
Herinneringsbeelden zelf kunnen veranderen (worden waziger of kleiner).
Minder onprettige aspecten van dezelfde situatie kunnen eventueel naar voren komen.
Spontaan kunnen nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven.
De effecten dragen ertoe bij dat de pijnlijke ervaring steeds meer een betere plek krijgt in het leven van de clixc3xabnt.

Vele onderzoeken hebben de effectiviteit van EMDR bewezen. Vele therapeuten die jarenlang gebruik hebben gemaakt van regressie-, gespreks- en hypnotherapie bij verwerkingsproblemen blijken nu EMDR in te zetten.

EMDR is vooral effectief bij verwerkingsproblemen (trauma en daaraan gerelateerd), maar ook bij behandelingen van een xe2x80x98burnoutxe2x80x99 worden goede resultaten bereikt.

Een neef van mij is therapeut, meer over EMOVISIE en zijn praktijk is te vinden op:

http://www.emovisie.nl/

                                                                                  

Het is goed dingen alleen te kunnen
maar juist samen te doen

——

Over Elke Berg
Voert Een Pad
Ook Weer Naar Beneden

—–

Ondaks het zwart/wit denken
is het goed
de kleuren te ervaren

xc2xa9 Ivar Wakker

Dit bericht werd geplaatst in EMOVISIE. Bookmark de permalink .

2 reacties op Tenslotte kun je niet alles alleen

  1. Muis.. zegt:

    Hoi Ivar,

    Ik heb bij exto een pagina toegevoegd(voor zover dat dat daar mogelijk is…)met dit gedicht.

  2. Iris zegt:

    Ik heb ook EMDR “gehad” (:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s