MARGRIET – ZIJN VERHAAL

ik heb het voorelkaar. Een interview in het blad Margriet. Het is geplaatst in het kader van vaderdag, zeker ook omdat ik een bijzondere rol speel als vader.

Omdat niet iedereen de Margriet heeft kunnen bemachtigen, wil ik hier het verhaal citeren:

Ivar:"Bijna 14 jaar was ik, toen ik op mijn fiets door een trekker werd aangereden. Ik viel met mijn hoofd op de stoep en lag  daarna tien dagen in coma. Even ben ik wakker geweest, maar doordat ik hoge korts kreeg, raakte ik opnieuw in comateuze toestand. dit keer duurde het vier weken voordat ik weer bijkwam. Daarna moest ik alles opnieuw leren: ziten, staan, lopen. Bovendien was mijn kortetermijngeheugen beschadigd. ik herkende mijn ouders en familie nog wel en had ook herinneringen aan vakanties, maar nieuwe informatie bleef niet hangen, wat het aanleren van nieuwe vaardigheden vanaf toen ongelooflijk moeilijk maakte. Bovendien had ik peroblemen met mijn fijne motoriek en evenwicht een een slechte oog-handcoxc3xb6rdinatie.

Dat was de zichtbare schade van mijn ongeluk, maar niemand kon zeggen wat voor impact de coma op de lange termijn zou hebben. Nu jaren later, loop ik nog steeds tegen mijn beperkingen op.

‘Door die coma moet ik nu nog steeds leren leven met mijn beperkingen’

Ik ben gelukkig getrouwd met een geweldige vrouw, een verpleegkundige, die mij beter begrijpt dan wie ook. En ik heb een stel fantastische jongens van tien en dertien jaar. Maar deze papa moet alles op briefjes schrijven en elke dag een schema voor zichzelf maken, anders vergeet hij alles. Fietsen met de kinderen vergt een onmogelijke concentratie van me, laat staan dat ik zou kunnen autorijden. Zelfs iets simpels als de was, lukt me niet. Lastig want mijn vrouw is kostwinner en ik ben huisman. Ik heb wel een baan, in de avonduren, als schoonmaker. Dat kan ik aan, omdat de taken simpel en afgebakend zijn. Veel liever was  ik in de sociale dienstverlening beland. Met heel veel moeite heb ik me van mavo, via de havo naar de mbo-opleiding geworsteld, maar mijn stageperiode werd een fiasco. In tranen kwam ik thuis, nadat mijn stagebegeleider mij had verteld dat het niets zou worden. Ik was altijd een slim mannetje – voor het ongeluk een vwo-leerling – en heb een IQ an boven de 115, maar daar heb ik in de praktijk meer last van dan gemak. Ik vind nauwelijks aansluiting bij collega’s en legde de lat voor mezelf altijd te hoog. Inmiddels weet ik, dankzij therapie, steeds beter wat ik wel en niet kan en ik schaam me er steeds minder voor om dat meteen aan mensen duidelijk te maken. In de lijst met dingen die ik niet kan, wil ik geen onnodige energie meer steken, want ik blijk ook wxc3xa9l heel goed te kunnen: schrijven en dichten. Ik ben ermee begonnen als therapie, maar inmiddels is het een nieuwe passie. Hiermee hoop ik mijn bestaan een nieuwe impuls te kunnen geven. Binnenkort komt mijn eerste dichtbundel uit in eigen beheer en er zijn al teksten gepubliceerd in een krant en tijdschrift. Wat zou het geweldig zijn om hiervan mijn beroep te kunnen maken. Dan ben ik eindelijk op een punt in mijn leven beland waar ik graag wil zijn."

Wilt u iets lezen van Ivar? wakkersgedichten.web-log.nl

Dit bericht werd geplaatst in MARGRIET - ZIJN VERHAAL. Bookmark de permalink .

7 reacties op MARGRIET – ZIJN VERHAAL

 1. Liliane zegt:

  Als ik het goed voor heb is het vandaag vaderdag bij jullie! Ook voor jou een fantastische dag gewenst!
  De Margriet was ook hier reeds uitverkocht, dus gelukkig dat ik jouw artikel nu toch kan lezen.

 2. Corrie Koster zegt:

  Geweldig voor je Ivar, ik ben reuze trots op je! Ga zo door, je komt er vast en zeker.
  Heb je site aan velen doorgemaild…dus ook meer reclame voor je.

 3. Lenny Koster zegt:

  Uit de beschrijving haal ik de moeite die het gekost heeft om toch te leren omgaan met de mogelijkheden die jij wel hebtna je val! geweldig zoals jij je talent nu kan gebruiken bij het tekenen en schrijven.Ivar, ik bewonder je inzet. Len,

 4. Tjerkje zegt:

  was ontroerd door jou verhaal,een dochter van ons heeft 16 jaar geleden ook een ongeluk gehad en het had haar verhaal kunnen zijn,succes met je gedichtenbundels en ook in je persoonlijke leven.

 5. Elly de Jong zegt:

  Vol bewondering heb ik je verhaal gelezen. Je gezin en de familie kan trots op je zijn. Door Margriet ben ik op de site gekomen. Ik vind je gedichtjes geweldig! Ga zo door1

 6. Iris zegt:

  Wauw. Ik ben er stil van. Wat een heftig ongeluk is dat geweest… Ik ben het eens met de bovenstaande reacties: Wat bewonder ik jouw doorzettingsvermogen en wat vind ik het bijzonder dat je jouw leven op een heel andere manier hebt durven en kunnen invullen. Er zijn vragen die ineens in mijn hoofd oprijzen, de psychologische en filosofische kant op, maar ik vind dat het teveel de diepte ingaat om op jouw blog te zetten. Wellicht komt het ooit via de mail, mocht je dat willen. Kun je altijd nog zien of je er een log van maakt (:

 7. Volkstuin bemar
  Er is daarna een hoop gebeurd. Zit beter in mijn vel. Poëzie gaat niet zo over mij meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s